HOE OM TE GAAN MET MENINGSVERSCHILLEN.

door | feb 9, 2022 | Alle berichten | 0 Reacties

In deze tijd waarin er oneindig veel verschillende ziensvelden helder worden, is het maar al te gemakkelijk verzeilt te raken in argumenteren. Leidt dit niet maar al te vaak tot spanning daar beiden zich niet gehoord, gezien voelen in hun eigen ziensbeeld?
En dat niet alleen, we wensen ons ziensbeeld maar al te graag door de strot van de ander te duwen. Zelfs als dit met fysiek of mentaal geweld dient te gebeuren. Elk instrument van het ego kan hierbij worden ingezet. Denk hierbij aan macht, manipulatie, oordelen, angst opwekken of controle vergroten. Alles gericht om de verdeel en heersmaatschappij in stand te houden.
Een fenomeen wat by the way reeds eeuwen onder ons mensheid wordt ingezet, om ons onder controle te houden en te laten doen wat zij, die buitenwereld van ons verlangt.

Nu, anno 2022 wordt dit verdeel- en heersfenomeen wel heel zichtbaar op de aarde, voor de zieners in ieder geval.
Ben jij je hier bewust van?

Argumenteren heeft een belangrijk doel en dat is verdeeldheid in stand houden en veel negatief geladen energie opwekken. Kijk gewoon eens naar alle discussies rond b.v. geaardheid, black/white, wel of niet vax-ineren, QR-code, wel of niet naar feestjes mogen zonder, etc. Op deze manier krijgen we de neiging te strijden; zij tegen ons, goed tegen fout. Het bijzondere is dat goed en fout niet eens bestaat, behalve in egoland.

Door ons te blijven verdelen en niet de diepere boodschap er achter te gaan doorzien, houden we zelf deze verdeel en heersmaatschappij in stand. Niet echt de weg te gaan, terug naar vrijheid, lijkt me zo.

Wij zijn het die dit kunnen ombuigen.

Ten eerste dienen we bewust te worden en te zien wat we eigenlijk in stand aan het houden zijn. Daarna kunnen we hier bewust mee stoppen. Dit lukt zodra we doorzien dat een ieder het goed bedoelt, hoe onbewust of bewust men ook is van het grotere geheel. Ieder wenst te verbinden, gehoord te worden in zijn goede bedoelingen. We zijn ons alleen vaak niet bewust van deze diepere laag in ons die wenst te verbinden. Daarvoor is de verdeel- en heers mindset met al zijn overtuigingstactieken vaak te luidruchtig aanwezig. Ego in optima forma, zeg maar.

Argumenteren is een energetische uitwisseling die veel energie bij ons wegneemt. Voel je je vaak ook zo leeggezogen na zo’n ellenlange discussie? Dat dus. Door te stoppen met argumenteren, te leren luisteren naar elkaar zónder de ander te willen overtuigen van ons gelijk, open kunnen blijven staan, ons wellicht zelfs kunnen verwonderen over de ander zijn zienswijze, blijven beiden intact. De ene is niet meer, beter, best dan de ander. Beiden zijn welkom. Ieder heeft zijn zienswijze en mag er zijn. Daarnaast behouden we onze eigen levensenergie. Wel zo fijn. Kun je deze inzetten voor iets waar je nog meer energie van krijgt. Dingen die verbinden en je blij maken bijvoorbeeld. Een nieuwsbrief schrijven bijvoorbeeld.

Op dat moment hebben we het dan ook niet meer over argumenteren, het liefst onderbouwt met cijfers, maar wisselen we van hart tot hart zienswijzen uit. Delen i.p.v. overtuigen, ondermijnen, manipuleren, overrulen, etc.

Er is dan ook een groot verschil tussen reageren en een antwoord geven. Het woord re-ageren heeft het vechten (ageren) reeds in zich zitten. Je komt in actie, je wenst je recht te halen. Je bevindt je in de verdeel en heersmodus. Je laat de ander niet heel, vrij.
Een antwoord geven daarentegen komt vanuit jezelf zonder dat je de ander wenst te overtuigen, op te leggen of de ander zijn zienswijze wenst te overrulen, teniet te doen. Beiden kunnen naast elkaar bestaan. In vrijheid. Je deelt jouw zienswijze. Punt.

Om jezelf op deze manier open te stellen in contact met iemand met een andere zienswijze, vraagt het nodige van ons. Het vereist innerlijke kracht en wijsheid en aanwezig zijn bij jezelf in het NU. Het is niet altijd gemakkelijk om uit de valstrik van het argumenteren te blijven. Zeker niet als je je in een omgeving bevindt waar jouw zienswijze niet wordt uitgedragen door de anderen. Hier is dan ook de nodige moed, lef, innerlijke kracht en helder aanwezig blijven bij jezelf voor nodig. Een pittige levensles die we allen op onze eigen tijd mogen leren te beheersen. Met nadruk om jezelf beheersen, jezelf in beheer nemen. Door de onderstaande stappen te oefenen ga je meer innerlijke rust en compassie voor jezelf én de ander gaan ervaren. In deze roerige tijden waar vele zienswijzen je om de oren vliegen wel zo fijn.

6 STAPPEN OM IN JE HART TE BLIJVEN:

1) PAUZE EN ADEM – Voordat je een antwoord geeft, stop en adem.

2) OBSERVEER – Word je bewust van de interactie. Observeer jezelf hierin. Wil je overtuigen, gehoord worden, je mening doordrukken, veroordeel je de ander met een ander ziensveld, kan je open blijven naar wat er gedeeld wordt?

3) VOEL – Wat voel je in de interactie. Vraag jezelf af; ‘wat voel ik?’

4) LUISTER – Besteed aandacht aan wat de ander zegt en leef je in. Kun je jezelf in hun schoenen verplaatsen? Begrijp je waar ze vandaan komen? Kun je ze daar laten, in respect voor wie zij zijn, met hun ervaringen?

5) ANTWOORD UIT JE HART – Oefen om de persoon niet te overtuigen, te overrulen of in jou kamp te willen trekken, vertel in plaats daarvan in alle openheid jouw waarheid vanuit mededogen en empathie voor jezelf en de ander.

6) HERHAAL, ZO NODIG.~ Jacqueline

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *