JE RELATIE NIET LOS KUNNEN LATEN.

door | aug 2, 2023 | Alle berichten | 0 Reacties

Je herkent het vast, als je je in zo’n situatie bevindt. Je bent niet de enige, lieverd. Zoveel mensen zien zichzelf momenteel vastzitten in relaties die niet meer werken. Ze weigeren echter de relatie los te laten. Ze weten dat de relatie niet werkt, vaak zelfs schadelijk is en toch…

Meer dan eens is deze relatie zelfs zwaar ondermijnend en gewelddadig (psychisch, emotioneel en/of fysiek). Ze blijven echter weigeren te vertrekken. Hiervoor zijn een legio aan redenen te bedenken. Deze draag je dan ook steeds aan jezelf voor. Denk hierbij aan: ‘het ligt vast aan mij, als ik nu maar, dan zal…, hij/zij heeft zo’n slechte jeugd gehad, ik begrijp het gedrag wel’. Goedpraten wat niet goed te praten is. Ja, zelfs zover gaan dat je denkt de persoon te kunnen veranderen. Herken je dit?

Je bent bereid tot het uiterste te gaan om ervoor te zorgen dat de degene “van je blijft houden”. Je vraagt jezelf hierbij niet af of dit wel écht houden van is. De spiegel die deze relatie je wil laten zien wens je liever niet in te kijken. De vraag; ‘hoeveel houd je nu écht van jezelf, opdat je jezelf steeds weer ‘teruggooit’ in deze niet meer werkende relatie, brengt je verder. Het moeilijkste aspect om los van te komen is vaak dat je alles in stand wenst te houden in de hoop dat de persoon zal veranderen. Zelfs als de persoon aangeeft dat deze niet bereid is te veranderen. Het ligt toch niet aan hun?!
En daar hebben ze nog gelijk in ook.

DEAL met je eigen thema’s.
Hun gedrag nodigt je alleen maar uit naar jezelf te (leren) kijken. Je eigen levensthema’s met de bijbehorende levenslessen in de ogen aan te kijken. Niet meer langer buiten jezelf blijven wijzen en het daar willen oplossen wat er binnen in jou afspeelt. Alsof dat überhaupt mogelijk is?! Over illusies in stand houden gesproken.

Denk bij thema’s aan leren je eigen grenzen aan te geven, gaan staan voor jouw waarheid, jezelf zoveel meer waarde geven, daadkracht tonen en de moed hebben je eigen pad te vervolgen. Juist ja, zónder deze partner. Dit is zoveel meer waar deze partner je voor uitnodigt. Je voelt het nu vast al. Heftig hé?
En juist daar word je nu voor uitgenodigd, lieverd.

Maar hij/zij is zo LIEF!
Ook als je niet te maken hebt met geweld in de relatie, hoe lief en aardig ze ook zijn, als je voelt dat dit niet meer de relatie voor jou is, is er werk aan de winkel. In jou. Jij wordt uitgenodigd jouw thema’s te leren integreren in je leven. Daar is deze specifieke relatie juist voor in je leven! Om je te helpen herinneren waar je hier nu echt voor bent gekomen. En nee, dat is niet tegen beter weten in deze relatie behouden.

Stop met jezelf ‘in die relatie’ te verstoppen! Er zal niets veranderen tot het moment dat jij jouw thema’s aangaat en doorleefd. Verder groeit. Pas dan kun jij verder… buiten deze relatie .

Doorzie je hoe desastreus de gedachte is dat je de ander kunt veranderen. Leeggezogen wordt je er van, totdat je eindelijk beseft, vaak jaren later, dat je dit niet voor elkaar zult krijgen. Never, ever!

Als je op dit moment in een relatie bevindt, waarin de persoon je meer verdriet, onveiligheid, onzekerheid, angst, eenzaamheid, liefdeloosheid en gebrek aan intimiteit dan geluk bezorgt, dan is het tijd om te leren loslaten. Erkennen en leren aanvaarden dat dingen niet werken in deze relatie, is de eerste stap om te voorkomen dat je nog meer leegloopt en langer leeggezogen wordt. Jij daarmee nog verder bij jezelf verwijderd geraakt.

Het is cruciaal om aan jezelf toe te geven dat de relatie voor jou niet meer werkt.
Binnen mijn praktijk zie ik mensen die lijden in hun huidige relaties, omdat ze weigeren de pijnlijke realiteit onder ogen te zien. Als je huidige relatie niet werkt, doe jezelf en daarmee ook de ander een plezier en stop met jezelf te verloochenen en te forceren. Des te meer je jezelf forceert, des te meer je jezelf en daarmee alle anderen die er bij betrokken zijn pijn doet.

Je geluk ligt in jouw handen en hangt van jou af.
Niemand kan je geluk wegnemen als je niet wilt dat het je wordt afgenomen. Jij staat dit toe.
Voor hoe lang nog, lieverd? Heb de moed om de tafel te verlaten als het voor jou niet meer klopt.
Leer je hart trouw te worden.

Geraakt door deze blog en wens je dat ik met je meekijk waaraan jij tegen beter weten in vasthoudt?
Neem dan CONTACT met me op. Je dient dit wel zelf te doen, niet alleen.

Weet dat je welkom bent.


~ Jacqueline

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *