WIJ MENSEN, PLAATJESPLAKKERS

door | mei 30, 2022 | Alle berichten | 0 Reacties

In de aanloop naar de boekpresentatie d.d. 9 juli van mijn nieuwste boek ‘RELATIES, LEEF je waarheid! In harmonie met anderen‘ deel ik tot die tijd met je een aantal hoofdstukken uit dit boek. Vandaag deel ik een fenomeen waar we allen t.o.v. relaties mee te maken hebben: plaatjes pakken. Velen zijn zich hier niet van bewust. Daar is dit boek dan ook voor, om je bewust te maken. Het zal je kijk op die relaties in je leven zeker doen veranderen.

Naast het feit dat we vanuit verschillende rollen met elkaar communiceren, is het goed je te realiseren dat we elkaar vaak niet écht zien binnen de relatie. Wat ik hiermee bedoel is dat wij mensen maar al te vaak een beeld hebben van een relatie en waar deze aan zou moeten voldoen. Zolang deze relatie binnen je eigen gecreëerde plaatje past, is er niets aan de hand. In jouw beleving dan. Wat je echter niet ziet is dat je de ander niet ziet voor wie die persoon écht is. Je kijkt naar een eigen gecreëerd plaatje.
Dit fenomeen wordt helder zodra de relatie waar jij een plaatje op hebt geplakt niet meer doet wat binnen je eigen gecreëerde plaatje past. Daarmee valt opeens de sluier, en daarmee valt maar al te vaak ook de aantrekkingskracht weg. Jij, je ego, gaat wat van die ander vinden. Je wenst die ander te veranderen en wilt hem of haar weer laten passen in je eigen vooraf gecreëerde plaatje. Herkenning?


Uiteindelijk kom je er proefondervindelijk achter dat dát niet werkt, de ander willen veranderen. Sterker nog, deze neiging van het ego om ‘het plaatje’ te willen handhaven en de ander te gaan sturen en controleren om dit plaatje intact te houden, zorgt ervoor dat deze relatie een langzame maar zekere dood tegemoet gaan.

Het bijzondere is dat zodra een relatie in welke vorm dan ook uiteindelijk uit elkaar valt, je niet zozeer rouwt om de relatie of de persoon zelf, maar zoveel méér om het plaatje wat jij zelf had gecreëerd over deze specifieke relatie. Hoe bijzonder.

Een voorbeeld om vanuit te oefenen.
Kijk eens in je eigen leven, neem een liefdesrelatie als voorbeeld.
Jij wenst een fijne liefdevolle relatie te hebben, waarin je je veilig, gehoord en gezien voelt. Een basis van waaruit je een gezin wenst te laten groeien. Je ziet jezelf al zitten in een mooi huis, met spelende kinderen, een huisdier, leuke (schoon)familie, fantastische vrienden, perfect werk met bijbehorend inkomen en ga zo maar door. Dit alles moet namelijk wel betaald worden. En dan staat daar op een dag de ideale persoon voor je neus. Hij of zij past geheel in dit plaatje. Je kunt je geluk niet op. Het plaatje is prachtig! Het zogenaamde huisje, boompje, beestje beeld klopt helemaal voor je. Alles is perfect. Het leven lacht je tegemoet.

En dan begint het Leven met dit plaatje van jou te spelen. Je relatie wordt bijvoorbeeld chronisch of terminaal ziek. Jij dient opeens alle ballen hoog te houden. Het huishouden, de zorg voor de kinderen én relatie, de sociale contacten en het huisdier. Daarnaast dien je meer te gaan werken om dit plaatje in stand te houden.

Uiteraard doe je dit alles, omdat je dit beeld niet wilt veranderen. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om roofbouw te plegen op jezelf. Je zet jezelf achteraan. Eigenlijk kom jezelf, binnen de 24 uur die een dag heeft, niet meer aan bod. Je loopt leeg. Je relatie en je dagelijkse overleven voldoen al een lange tijd niet meer aan jouw originele plaatje. Je ontkomt er dan ook niet aan andere gevoelens te krijgen. Deze druk je nog even weg. Dáár wil je niet aan denken, laat staan er iets mee doen. En zo hol je achter dit plaatje aan, jezelf uithollend. Uiteindelijk blijf jij uitgewoond achter. Volledig gedesillusioneerd.

Al je frustraties projecteer je op die relatie die niet meer in jouw plaatje past. Sterker nog, je ego gaat je wijs maken dat het allemaal aan die ander ligt en zo vind je jezelf uiteindelijk niet alleen terug in de Kindrol, maar bent ook opgeslokt in slachtofferschap. Hier begint de uiterlijke verwijdering met die ander en het plaatje. De innerlijke verwijdering met jezelf heeft al veel eerder plaatsgevonden. Jij was bij aanvang al lang verdwenen in het plaatje, verstopt onder bergen zorgen vóór. Je was tot nu toe wellicht niet bij machte om te durven zien wat er nu écht speelt, in jou, in die ander en waar je voor wordt uitgenodigd om aan te gaan. Steeds meer sluipt de twijfel in je relatie.
Het plaatje verliest zijn plakkracht en laat steeds meer los.

Het plaksel van het plaatje is echter zeer sticky. Je hebt zoveel om dit plaatje heen gebouwd, dát kun je niet zomaar loslaten. Je hebt wellicht nog meer triggers van het leven nodig dan alleen een stickerverwijderaar om jezelf van dit plaatje los te weken.
Bewustwording is de enige weg om door deze zelfgecreëerde en in standgehouden plaatjes te durven gaan kijken. Ja, durven. Je hebt de nodige moed nodig om voorbij het plaatje van beiden te kijken en te zien waar eenieder nou écht voor wordt uitgenodigd.

Hoeveel mensen uit plichtsgevoel, schuld, angst of een te groot verantwoordelijkheidsgevoel buiten zichzelf gelegd, een relatie in welke vorm dan ook in stand houden is immens!

Het vraagt het nodige van jezelf om écht eerlijk, integer en zuiver naar jezelf te zijn en te blijven. Pas dan kun je ook zuiver, integer en eerlijk naar een ander zijn. Ook hierin geldt, wat je niet hebt, kun je een ander niet geven.’

Wens je nog véél meer van waar dit vandaan komt?
De PRE-ORDER biedt je niet alleen toegang tot dit 396 pagina dikke boek, het geeft je tevens een mooie korting.

Wil je graag aanwezig zijn bij de boekpresentatie?

Meld je dan aan en tip: wacht dan met het bestellen van het boek, deze kun je ook daar aanschaffen. Dit scheelt de verzendkosten.

Stick around, baby!

~ Jacqueline

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *