TRAUMA’S HELEN.

door | jul 27, 2021 | Alle berichten | 0 Reacties

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden. Trauma’s zitten diep in ons lichaam begraven. Dit maakt ook dat je uiteindelijk fysieke klachten kan ontwikkelen, als je deze opgeslagen trauma’s niet verwerkt. De uiteindelijk fysiek zichtbaar wordende klachten, worden ook wel psycho-emotionele klachten genoemd.

Je spreekt van een trauma als jij in het verleden iets hebt meegemaakt dat zoveel indruk op je maakte dat je het op dat moment geen plek hebt kunnen geven. Denk hierbij aan een ongeval, mishandeling, (macht)misbruik, onopgeloste conflicten in privé en/of zakelijke sfeer, ontslag en andere grote life-events, zoals scheiding, overlijden geliefden en verhuizen.
Na zo’n gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties, zoals verdriet, angst, machteloosheid, schuld, onzekerheid en boosheid. Dit is normaal en over het algemeen zullen deze emoties vanzelf minder worden. Blijf je echter last houden van de gebeurtenis, dan spreken we van een trauma. Emoties die dus nog vastzitten en losgemaakt wensen te worden.

Je was toen niet in staat met deze gevoelens om te gaan en hebt ze voor dat moment weggestopt. In je lichaam.
Om te kunnen overleven op dat moment. Op een later tijdstip, waarbij er een bepaalde rust is weergekeerd in je leven, dienen ze zich weer bij je aan. Om te helen.
De onverwerkte gebeurtenis blijft op gezette tijden vervelende gevoelens bij je oproepen. Zo kan het zijn dat je steeds met je aandacht terug wordt gebracht naar de specifieke gebeurtenis en herbeleef je deze keer op keer weer, overdag of in je dromen. Of je merkt in je dagelijkse leven dat je er steeds weer aan moet denken. En dat is niet voor niets.

Het mooie van onze menselijke evolutie is dat alle trauma’s uiteindelijk omhoog komen in ons bewustzijn, ​​zodat we ze kunnen helen en het via ons lichaam kunnen afvoeren en loslaten.

De meeste trauma’s worden herkend door een beperkende overtuiging, gedachte of gedrag dat je vaak hebt meegemaakt in je leven. Beperkende overtuigingen, negatieve, zelf ondermijnende gedachten of gedrag wijzen je op een trauma.

Hoe meer je je bewust bent van alles wat je ervaart, hoe gemakkelijker het zal zijn om een trauma te herkennen en te helen.
Door het trauma te helen maak je de weg vrij naar een leven vol vrijheid, liefde, vrede, vreugde, overvloed, soevereiniteit en nog veel meer.

We zijn hier niet om te blijven overleven met trauma’s in ons lichaam.

De evolutie in ons menselijk bewustzijn vereist dat we voortdurend vol moed en doorzettingsvermogen alle trauma’s uit ons lichaam helen en loslaten. En ja, er is moed voor nodig om alles (weer) te voelen, er is mededogen voor nodig om alles te zien en er is geduld voor nodig om alles te helen.

Hoe kun je jezelf helen?

De onderstaande 5 stappen zijn hulpmiddelen om je te helpen bij het helen van trauma. Ze hebben voor mij gewerkt en mits je ze toepast zullen ze ook voor jou werken. We hebben allemaal onze eigen manier om trauma te verwerken. Vertrouw hierbij op je, vertrouw op je lichaam en heb compassie voor jezelf terwijl je heelt en evolueert.

Stap 1.
Zie het: de enige manier om trauma te helen, is door de beperkende overtuigingen, gedachten en gedragingen te zien die met het trauma samenhangen. Je dient ze nog een keer aan te kijken om het te genezen.

Stap 2.
ERKEN en BENOEM het: om het trauma door het lichaam te kunnen verwijderen, dient je de gevormde gedachten, het aangepaste gedrag te begrijpen en te ontleden; het opsplitsen in zijn eenvoudigste vorm. Duik er diep in. Dit geldt niet alleen voor je eigen aandeel in het geheel, maar zeer zeker ook die van de eventuele anderen die hierbij betrokken waren.

Stap 3.
VOEL het: Pas als de onverwerkte emoties zich door jou hebben erkent en gevoeld, kunnen ze verder…
Werkt dit ook niet zo bij onszelf in contact met anderen? Wij vinden het toch ook fijn als een ander ons erkent, welkom heet en dat we er mogen zijn precies zoals we zijn? Nu, dát geldt dus ook voor onze emoties.

Stap 4.
Word je BEWUST dat je het niet bent: Essentieel bij het helen van alle trauma’s is om te onthouden dat je niet het trauma, de overtuigingen, de gedachten of het gedrag bent. Op deze manier wordt je de waarnemer, je kijkt er naar, je bent het niet meer. Op dat moment sta je los van het trauma en je kunt het door je heen laten gaan.

Stap 5.
KIES bewust een nieuwe vorm: Kies een nieuwe gedachte, overtuiging, gedrag, zienswijze TERWIJL je geneest, niet eerder.
Hierbij is het van wezenlijk belang stappen 2-4 niet over te slaan. Dan blijft het een ‘hoofd’ ding en zullen de opgeslagen emoties in je lichaam niet helen!
Kiezen van een nieuwe manier van zijn, denken, geloven, zien vereist dat je je OK voelt met zoals je in het verleden was.

Niet iedereen is bereid om hiervoor hulp in te schakelen. En dat is OK. Iedereen verwerkt zijn trauma’s op zijn eigen manier. Of niet.

Om je bij dit innerlijk te doorlopen proces te begeleiden, heb ik een tool gecreëerd waarbij ik je begeleid deze stappen te doorlopen. Op je eigen tijd, in je eigen tempo. Gewoon thuis op de bank.
Uiteraard kun je deze tool onbeperkt blijven inzetten bij trauma’s die naar boven komen. Hier de LINK naar deze begeleidende meditatie. Je vindt hier tevens informatie wat je kunt verwachten van deze methode en wat het effect zal zijn.

Mocht je het te spannend vinden om alleen terug te gaan naar een bepaalt trauma, en wens je daar persoonlijke begeleiding bij, dan kan dat uiteraard ook. Neem dan CONTACT met me op.
Voor alle helderheid, dit meekijken waar jij voor wordt uitgenodigd áán te gaan, is gratis. Jij bepaalt welke weg je wenst te lopen om jezelf én je lichaam op te schonen, opdat je verder kunt evolueren.

Weet dat je van harte welkom bent.


~ Jacqueline

Laat hieronder een reactie voor me achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *